BTJ och urvalsprocessen

När biblioteken bestämmer vilka böcker som ska köpas in sker det ofta med hjälp av ett inköpshäfte och en lista som Bibliotekstjänst (BTJ) skickar ut ungefär varannan vecka. I häftet står kortfattade lektörsomdömen som är till hjälp i urvalet. Självklart finns det böcker som inte behöver någon närmare presentation i  häftet, de förväntade storsäljarna exempelvis, som det bildas oändliga låneköer till.

Men för de mer okända författarna som ofta kommer ut på mindre förlag, är det viktigt att komma med i BTJ:s lista, helst med ett positivt omdöme som kan locka inköparna på landets bibliotek. Biblioteken är ofta den största kunden hos småförlagen, inte minst hos egenutgivare, därför är BTJ en verklig maktfaktor.

När jag gav ut min första bok på eget förlag, Snökupan, för drygt ett år sedan, skickade jag den till BTJ cirka två månader före officiellt släppdatum, 1 juni. Den kom med i listan som gick ut i mitten av juni så där kände jag mig framgångsrik och lyckad.

Ännu mer lyckad kände jag mig under de fem veckor samma sommar som det kom in beställningar varje dag. Sedan tvärdog det. Men det var kul så länge det varade.

I våras kom pocketutgåvorna av Kråkprinsessan och Glömskelunden, som tidigare givits ut av Ord & Visor förlag. Jättesmidigt, tänkte jag, att det redan finns lektörsomdömen på dessa och sände iväg böckerna i god tid för att de skulle kunna komma med i listan lagom till utgivningsdatum. Men det var bara den ena som dök upp i någon beställningslista. Den andra hade sålt för dåligt i originalutgåvan och ratades därmed.

Ännu en lärdom att lägga till övriga i den här branschen. Man måste sälja mycket för att kunna sälja mer. Ganska logiskt men samtidigt lite av moment 22.

Min senaste bok, Cayenne – kryddpojken med bett, kom ut 15 september. Men jag hade den i min hand redan före midsommar. Blixtsnabbt norpade jag två böcker ur första kartongen och skickade till BTJ. Mycket belåten med att vara ute i så god tid.

Fast nu är det snart mitt i oktober och det har fortfarande inte kommit något lektörsutlåtande av boken, så i eftermiddags ringde jag till BTJ.

Det visar sig att den inte skickats till någon lektör. Jag väntar på telefonbesked om varför. Mina tidigare böcker har fått bedömningar,  kåserisamlingar av andra författare har fått bedömningar, så jag utgår från att det hela är  ett missförstånd.

Men säker kan jag inte vara. En kollega ringde till BTJ angående sin senaste bok och fick besked att de kastat de två recensionsexemplar hon skickat och att den inte skulle recenseras eftersom de ansåg att hennes tidigare bok inte höll måttet . Men kollegan är envis och gav sig inte. Hon skickade en ny bok och fick till slut en bedömning av sin bok. En positiv sådan.

Jag tänker inte heller ge mig, om det nu visar sig att det gjorts en urvalsprocess där min Cayennebok gått bort.

 

 

5 svar på ”BTJ och urvalsprocessen

 1. BTJ sågade Brudslöjan, som var min och Kerstins andra bok, efter fotknölarna. Det är otroligt viktigt att en bok hamnar hos ”rätt” lektör.!

 2. Känslan av att vara utlämnad till andras godtycke är inte trevlig. Det skulle finnas, eller det kanske redan finns, en möjlighet för fr.a. de små förlagen att göra reklam för sina böcker direkt till biblioteken. Facebook kanske kan åstadkomma det???
  Jag gör reklam på min sida iaf.
  Ha en skön helg och hälsningar till Cayenne som vanligt!

  • Jag tänker ta fram en presentation av min Cayennebok och mejla ut till biblioteken, men jag vet ju hur fulla inkorgarna brukar bli. Hoppas i alla fall att någon är intresserad, för jag tycker att min bok borde kunna vara intressant för biblioteken.
   Jag är jättetacksam över att du gör reklam för boken på din sida, stort tack för det!
   Nu har Cayenne fått en portion fisk och gått ut en stund.
   Ha det fint!

 3. Jag fick bra recensioner i Corren och BTJ. Men trots Corren lyfte mina nya böcker uteblev recensionerna från BTJ. Jag ringde upp och fick veta att ina lyrikböcker sålt för dåligt. Trist att BTJ recenserar från en kapitalistisk utgångspunkt. Lyrik är svårsålt. Nu även till biblioteken.

Kommentarer inaktiverade.