Bokbloggsjerka om bokförvaring

Veckans fråga i bokbloggsjerkan kommer från Mia Eggimann. Den lyder: Hur får du plats med alla böcker?

IMG_1949

Jag har ett litet bibliotek (fjorton bokhyllor, tror jag) där jag sorterat in alla böcker i bokstavsordning samt i utgivningsföljd. Det ryms inte fler hyllor i rummet och hyllplanen rymmer inte heller fler böcker så nu börjar det bli problem. De senaste åren har jag lagt böckerna ovanpå de andra, i väntan på att skapa plats åt dem. Samt staplat böcker i vild oordning i den smala hyllan som syns på bilden, medan jag funderar på hur jag ska organisera den.

Risken är att jag tvingas göra mig av med böcker snart. Länge var det en tanke som var helt oacceptabel men nu inser jag att det inte håller längre. Under flera år var jag medlem i en bokklubb där jag inte själv valde böcker utan fick ett bokpaket (ja, det innehöll ett uppslagsverk med grön pärm, dessa böcker maldes ner i återvinningskvarn när jag flyttade – ingen loppis ville ta emot dem) varannan månad och många av de där böckerna har jag inte ens läst och kommer aldrig att läsa. Under ännu fler år har jag recenserat böcker för en tidning och de allra flesta av dessa böcker kommer jag inte heller att läsa om. Där är alltså två kategorier av böcker som jag på sikt kan göra mig av med. Jag måste bara samla mod en liten stund till …

19 svar på ”Bokbloggsjerka om bokförvaring

 1. Det där första steget mot att göra sig av med böcker är riktigt jobbigt. Det blir pytte-ytte-ytte-lite lättare sedan.

  • Hoppas det! Jag har i alla fall börjat förbereda mig mentalt och när jag lyckats klämma in alla böcker som nu ligger och skräpar får det bli ”en bok in – en bok ut”. Kanske är det därför jag skjuter det framför mig hela tiden.

 2. Jag gör mig av med böcker kontinuerligt. Första gången var svår, men det går faktiskt lättare och lättare för varje gång.

  • Jag kan tänka mig att det är värst första gången. Och jag gillar principen att till slut bara ha böcker som jag verkligen vill ha och görna återvända till. Jag måste bara ta det första steget!

 3. Det är svårt att rensa ut! För mig gick det lite lättare när jag visste att mina böcker gick till ett gott ändamål. Min pappa arbetar som lärare och deras skola behövde böcker till deras bibliotek, då kändes det helt ok att rensa ut!

  • Det förstår jag. Då får de ett nytt liv någon annanstans.

 4. Annika – finns ingen i din närhet som säljer böcker på Bokbörsen? Ge bort de böcker du inte vill ha och aldrig kommer att läsa till någon som kanske vill läsa dem eller sälja dem.

  • Det var ett bra förslag. Synd att inte du bor i närheten, jag vet ju att du säljer på Bokbörsen. Å andra sidan kan jag tänka mig att det blir en del bokklubbsböcker som rensas ut och sådana går det tretton på dussinet av.

 5. Du påminner mig om hur lycklig jag blev när jag hittade en ”adoptivförälder” till Nordisk Familjebok, komplett i ca 25 band, från 50-talet! Slapp slänga!
  Annars är dina problem likt mina. Och vi delar dem med många!

  • Och ingen av oss vill på allvar, eller ens halvhjärtat, ta till oss detta med hur praktiskt det är med E-böcker.

 6. Att rensa kan väl gå om jag inte har krav på att få bort mer än en sisådär tre böcker vartannat år. Men böcker jag inte tyckt om, de bryr jag inte om. De skänks eller säljs utan problem.

  • Det är dit jag vill komma, det gäller bara att ta första steget. Någon regnig dag framöver kanske.

 7. Jobbigt att tvinga göra av sig med böcker. Kul att se foto på hur du har det. Och vad roligt att ha ett helt litet bibliotek!

  • Förhoppningsvis blir det ett drömbibliotek sedan, när jag bara har böcker som jag tycker mycket om. Nu har jag hundratals som jag inte ens läst. Fast det är förstås så ett riktigt bibliotek ska vara. Det märkliga är bara att jag nästan aldrig plockar ut en oläst bok ur hyllan och läser, utan ständigt hittar/köper nya.

   Jag älskar mitt lilla bibliotek, det var en av drömmarna jag hade när min lilla sommarstuga skulle förvandlas till ett litet permanentboende.

  • Nu ska jag bara ta mig i kragen och försöka få ordning i hyllorna också. 😉

Kommentarer inaktiverade.