Uppladdning inför omstart

Det är drygt en vecka sedan jag var klar med första versionen av mitt nya manus. Jag lät det ligga i två dagar och läste sedan igenom det för första gången.

Det var ingen upplyftande läsning och jag är hård i de kommentarer jag skrivit i marginalen. Tunt, platt, skissartat. Dåligt, helt enkelt. Inte ens de enstaka meningar och formuleringar som jag, när jag skrev dem, tyckte att jag lyckats med fick mig att känna att det ändå fanns någonting positivt att bygga vidare på.

rosmarinSå vad gör en stackars författare då? Förtvivlar? Kastar skiten och lovar att aldrig mer skriva? Tröstäter? Går ut i växthuset och tittar på de blommande rosmarinbuskarna och tänker att det ändå finns små ljusglimtar i tillvaron?

Tja, bortsett från det där med rosmarinen gör jag inget av de föreslagna åtgärderna. I stället biter jag ihop. Samlar mig. Tvingar bort de alltför negativa tankarna och laddar inför fortsättningen. I morgon börjar jag skriva om. Jag har tillverkat en manushållare att vila pappersutskriften på, för även om det manus jag har inte är bra kommer jag att utgå från det när jag skriver om.

13021652_O_1Och så har jag börjat läsa en deckare av Elizabeth George. Hon var en av mina favoritförfattare för många år sedan. Men sedan började hennes romaner svälla och bli onödigt omfattande och det krävs tålamod för att orka igenom dem.

Ändå är det vad jag behöver nu. En roman som är helt olik min egen, till innehåll och kvalitet givetvis, men först och främst till mängden ord. Jag behöver läsa något av en författare med tålamodet att brodera ut sin text. Men risken är att jag hinner skriva klart andra versionen av min roman innan jag läst ut boken. Dels för att jag knaprar i mig den i små portioner och dels för att jag har en del recensionsböcker på ingång, och de måste gå före.

Jag börjar känna otåligheten, viljan att göra om och göra bättre, det där djävlar anamma som en författare måste ha för att orka när det är som tyngst.

I dag vilar jag, kollar Vasaloppet och går till gymmet i eftermiddag. Men i morgon kör jag!

4 svar på ”Uppladdning inför omstart

 1. Jag är lite i samma sits som du, även om du redan är en utgiven och sas riktig författare. Är inne på redigering och försöker förstå om manuset håller (genom att i tanken flyga upp i taket och se manuset ovanifrån, försöker se om helheten är begriplig), om texten är logisk, om, om, alla dessa om.

  Vidare har jag precis som du köpt en bok av Elisabeth George, som jag inte har läst på säkert mer än 15, kanske 20 år. Av samma anledning som du slutade jag. Fick syn på En lögn att lita på nu på rean. Fast nu har jag precis börjat på Håkan Nessers Levande och döda i Winsford :-). Den har fått blandad kritik.

  Lycka till idag!

  • Det är en svår fas vi är inne i, fast den är intressant. Jag fick massor av förhinder under dagen och kom inte mer än någon halvsida in i manuset. Ändå kändes det skönt att vara igång och jag hoppas på morgondagen i stället.

   Levande och döda i Winsford har jag läst och skrivit om. Jag gillar miljön han placerat berättelsen i, men är inte helt igenom förtjust i allt det andra. Den boken du nämner av E George har inte jag, jag som trodde att jag läst de flesta även om jag inte uppskattat dem. Jag är lite av en samlare när det gäller vissa författare. Jag har varit i Peak District, vilket inte är alltför avlägset från Lake District som handlingen i boken är förlagd till. Får nog ta mig en titt på den!

   • Har också fyndat ”En lögn att lita på” för ett tag sedan, men inte hunnit ta itu med den. Ska bli kul att höra vad du tycker om ”Denna dödens kropp”. Gissar att du har samma åsikt som jag om ett visst inslag i historien. Äntligen är jag i gång med ”Svarthuset” av Peter May, som du lånade mig. Läste massor när jag satt på loppisen i dag (det kom få kunder). Härlig miljö, bra berättat – sen får vi se hur själva morden förklaras.
    Lycka till med redigeringen!

    • Om vi menar samma inslag i ”Denna dödens kropp” kan jag berätta att jag börjat hoppa över dem. Spännande att du börjat läsa ”Svarthuset”. Misstänker att du kan ha synpunkter på en del saker i intrigen, men visst är den ändå bra! Idag har jag kommit en bit i redigeringen, till skillnad från igår då det kom annat emellan.

Kommentarer inaktiverade.