Tankar efter Bokmässan

Jag vet att jag borde ha bloggat under bokmässan. Det enda jag kan skylla på är att jag har en urgammal mobil, som det inte går att blogga från, och en kass uppkoppling på rummet. Samt att jag inte riktigt hänger med i bloggtempot som alla rutinerade bloggare har.

Kort sammanfattning av mitt första bokmässeäventyr som utställare:

Onsdag: Jag hade inga svårigheter att hitta till vandrarhemmet som jag skulle bo på under mässdagarna. För att vara säker på att hitta därifrån till mässan hade jag skrivit ut en vägbeskrivning från hitta.se. Den ledde mig rakt in i villaområdena kring gamla Örgryte kyrka. Jag kunde se pariserhjulet på Liseberg men inte komma tillräckligt nära utan försvann snart ur kartbilden. Nåja, till slut var jag framme och kunde börja hjälpa övriga i Egenutgivarna med bygget av vår turkosfärgade monter.

Torsdag: Det tog inte så lång tid innan vi hade spräckt försäljningsnollan (min Cayenne – kryddpojken med bett var faktiskt först ut) och sedan flöt dagen på väldigt fint. Vi hade fått en fin start, då TV4 gjorde ett inslag om föreningen. Det visades både på morgonen och kvällen, och resulterade i många besökare. Radion var också hos oss och stack fram mikrofonerna.

Bilden är tagen av vår första kund, Anne-Lie Månsson, som köpte Cayenne – kryddpojken med bett till sin katt Max! Sådana är vi, kattvänner – väldigt snälla mot våra skyddslingar.

På kvällen var det vinmingel i vår monter. Det är väldigt många utställare som har vinmingel på torsdagskvällen men minglarna räckte till oss också. Vi hade fullt i montern och det var väldigt trevligt. Mot slutet av kvällen protesterade mina ben mot att jag inte gjort som man ska och valt bekväma gympaskor. Som tur var kunde jag byta till sådana skor innan Kristina Svensson och jag begav oss till banken för att sätta in dagens kontantkassa.

Fredag: Benen och ryggen ville ha ett ord med i laget, men det var bara att tysta dem. Dagen fick snabbt men det kändes lite trögare att stå och gå än på torsdagen. Under samtliga dagar hade Egenutgivarna ett digert monterprogram, vilket gjorde att vi hade en jämn ström av besökare och aldrig behövde stå ensamma. Vid ett tillfälle konkurrerade vi med Jonas Gardell, som framträdde på närliggande Litteraturscenen. Då kom en av deras arrangörer och bad oss skruva ner volymen. Vilket vi inte gjorde.

Jag tillbringade kvällen liggande. Det pratas mycket om att kvällarna ska vigas åt Park, dit alla kulturpersonligheter går för att mingla. Frågan är hur många utställare som orkar gå dit. Själv låg jag som sagt till sängs. Det beror på att det i mitt rum fanns våningssäng, och avståndet mellan min säng och den övre var så snålt att jag inte kunde sitta. Men sängen var enormt bekväm och med resväskan under fötter och ben hamnade dessa lite högt, vilket de tackade för.

Lördag: Energin var tillbaka efter fredagens lilla dipp. Det var fullt av folk överallt, lördagen är mässans höjdpunkt för de flesta besökare. Bokbloggen I min bokhylla (Josefine Granding Larsson) kom till Egenutgivarnas monter på eftermiddagen och lyssnade när Joanna Björkqvist intervjuade mig om mitt förlag, Grim. Försäljningen gick strålande och framåt kvällen tog Kristina och jag vår dagliga tur till banken för att sätta in kontanter.

Söndag: Jag var bara där halva dagen, sedan fick jag ledigt, packade ihop de flesta av mina böcker och tog bilen ut ur stan och söderöver. Det var fantastiskt skönt att komma hem efter några intensiva dagar, och lite skrämmande att konstatera att tankarna redan snuddar vid nästa års mässa.

Och foton, då? Jag hade kameran med mig men den kom aldrig upp ur väskan. Nästa år har jag förhoppningsvis en mobil som det går att plåta med. Och då … Eller också är jag bara den där hopplösa typen som aldrig lär sig det här med sociala medier fullt ut.

11 svar på ”Tankar efter Bokmässan

  • Jag kände mig lite trött och dyster på fredagskvällen och då tänkte jag väl ”aldrig mer bokmässan för mig”, men sedan gick lördagen och söndagen av bara farten och jag tyckte att det var roligt igen. Allra roligast var monterprogrammen, det är verkligen en kick att få prata om sina böcker och sitt skrivande.

 1. Jag håller med, leende läser jag om dina erfarenheter. Kul med all uppmärksamhet för Egenutgivarna. Och för dig förstås :-)! Jag som bor i Göteborg missade hela bokmässan pga dålig planering. Jag hade kunnat ledsaga dig rätt från början, förresten :-).

  • Jag kör alltid fel först, vart jag än ska. Jag är u-svängens mästare! När jag stannade och frågade en man var på kartan jag befann mig pekade han en halvmeter utanför. Men då var det bara att köra rakt fram så kom jag rätt. 😉

 2. Jag antar att det var till Max och mig som den första Cayenne-boken gick! Jag visade den för mina kollegor på biblioteket (du hittar oss på Fb Göta bibliotek, gilla oss gärna ;o)) De flesta är kattfantaster så du får säkert fler som köper den.
  Om du vill ha ett kort på dig i montern, så tog jag ett som jag kan skicka.
  Det var kul att träffas och jag förstår att det är kämpiga dagar. Jag orkade fem timmar sen tog jag bussen hem till Borås.
  Jag hälsade också på Monika Häägg för tredje året i rad, så är du på mässan nästa år så tittar jag förbi. Kanske finns det fler berättelser om Cayenne på lager?

  • Det stämmer att Max (och du) var första köparna! Jag skäms fortfarande att jag stavade ditt namn utan streck mellan Anne och Lie. Förlåt mig! Jag ska gå in och gilla er sida direkt. Härligt att dina kollegor också är kattfantaster! Du får gärna skicka bilden, så kan jag skriva att den är tagen av vår första kund i montern. 🙂

   • Bild kommer!
    Tack för att du gillar Göta bibliotek 😉
    Och inte spelar det nån roll att strecket saknas.
    Ha det gott och hälsa Cayenne. Max kom precis förbi och hälsar 😉

 3. Tack för din rapport. Visst är det fint i villakvarteren i Örgryte vid gamla kyrkan 😀 På den höjden har jag vandrat många gånger. Kul att läsa att det gick bra för dig och egenutgivarna. Sedan log jag när ni inte skruvade ner ljudet. Det kunde de själva göra – hos sig. Jag har också en pensionärsvarinat. Alltid retar jag någon i omgivningen. Nu får du vila kroppen och knoppen några dagar.

  • Jag har en kusin som bodde precis vid Örgryte gamla kyrka, så jag har också varit där flera gånger. Körde förbi huset men det är sålt sedan flera år.

 4. Pingback: En vecka senare ... - egenutgivarna

Kommentarer inaktiverade.