Svåra tider i växthuset

plasthusNär jag en dag för ett par år sedan bestämde mig för att jag ville ha ett växthus var det redan från början givet att det skulle hållas frostfritt över vintern, för att kunna härbärgera mina Medelhavsväxter. De hade fört en synnerligen tynande tillvaro i förrådet, som visserligen hade fönster men långt ifrån tillräckligt med ljus.

Således blev det isolering i bottenplattan med tjocka lager frigolit och så här mitt under andra vintern kan jag konstatera att det fungerar. Förra året gick en säkring under en svinkall natt i början av februari, och då blev det direkt tio grader kallt i växthuset. Men i år har det varit några grader över noll hela tiden och det finns hopp om att både citron och lime överlever.

Men ack och oj vad fläkten får jobba. Elräkningen var flera hundra kronor högre i december än vad den brukar vara.

Enstaka dagar, när solen visar sig, blir det nästan tjugo grader varmt i växthuset. Men än är det inte riktigt läge att sitta där och läsa med tekoppen inom bekvämt avstånd. Enligt prognosen ska kylan fortsätta i minst en vecka till.

Så länge värmefläkten inte strejkar får jag vara tacksam. Det hade blivit betydligt billigare att köpa citroner och limefrukter än att odla själv. Men inte lika roligt.

4 svar på ”Svåra tider i växthuset

  1. Du har alldeles rätt i att ditt växthus fyller andra funktioner än att enbart förse dig med citroner och lime! Hoppas fläkten orkar jobba säsongen ut – skön vår småningom/Margareta

    • För någon vecka sedan kunde man inbilla sig att våren var på väg, men nu är den väldigt långt borta. Fast ljuset är på väg tillbaka. Alltid något!

  2. Det ser så himla trevligt ut med bordet och stolen i växthuset! Jag funderade också på att ha ett växthus som man kunde fika i för ett par år sedan, men insåg att jag nog inte hade det rätta intresset för att sköta växterna…

Kommentarer inaktiverade.