What you see is a goat

I går eftermiddag blev jag klar med mina pocketböcker och mejlade iväg de fyra filerna (två omslag, två inlagor) till tryckeriet för provtryck. Än har jag inte fått någon orderbekräftelse, men jag hoppas att allt är okej och att filerna jag skickat är okej.

Det gick betydligt fortare än beräknat att producera de båda böckerna. Texterna var klara sedan tidigare, men jag har gjort nya inlagor med de klassiska pocketmåtten 110 x 178 millimeter. Omslagen är också nya jämfört med originalutgåvan. Och så har jag korrekturläst och gjort enstaka justeringar i texterna.

När jag i höstas började förvandla min allra första roman till e-bok gick arbetet långsamt, och jag har under resans gång stött på en del tekniska problem. Den färdiga epub-filen ska köras genom ett program och godkännas, men när jag gjorde det fick jag felmeddelanden som jag inte förstod. När jag körde filen genom ett annat så kallat valideringsprogram fick jag beskedet att inga fel eller varningar kunde hittas.

Vad ska man tro?

När det här med att göra tidning och böcker på skärm var relativt nytt, och jag har varit i tidningsbranschen väldigt länge, fanns det ett begrepp: ”what you see is what you get”. Luttrad som man blir i alla branscher där det finns teknik inblandad, lät ramsan annorlunda när vi sade den: ”what you see is a goat”. Under en tid arbetade vi i ett italienskt system, där det drällde av getter. Det var en mardröm att jobba i detta system, som att ha händerna bakbundna och tvingas peka med hakan genom en glasruta, för att ge datorn kommando.

Att jobba i det program jag använt vid produktionen av pocketböckerna är en dröm. Vad jag ser på skärmen är vad jag får (alltså ingen get). Riktigt så är det inte med e-böcker. Det går inte att styra hur flödet på sidorna ser ut, jag har inte lyckats få till några avstavningar vilket gör att vissa rader har v-ä-l-d-i-g-t luftigt mellan orden. När jag kollat i andra e-böcker ser jag samma fenomen där.

Och jag har fortfarande inte lyckats publicera e-boken. Eller ens försöka. Men det beror på att avtalet från distributören inte kommit än. Det ligger på vd:ns bord och väntar på underskrift. Lite lustigt, tycker jag, att en elektronisk bok inte blir möjlig förrän ett analogt avtal gått den analoga vägen hem till mig.

6 svar på ”What you see is a goat

  1. Att layouten i e-böcker inte är så snygg beror nog på att texten ska kunna flöda i flera olika format och typer av läsare. Man kan även göra e-bok som pdf-dokument och då blir det annorlunda, men jag vet inte hur pdf fungerar på exempelvis en smartphone.

    I förmiddags fick jag orderbekräftelse på två provböcker. Nu väntar jag bara på att tryckarna ska höra av sig och säga att de fått ett par getter i stället för omslagsfiler. Säkert är det något utfall jag missat. Men det får jag ta då.

  2. Hej, hittade hit från Författare på Facebook. Kul med ytterligare en författare som bloggar. jag hoppas verkligen att du får till det där med e-boken. Datorer kan strula en hel del. Önskar dig lycka till.
    Mvh
    Magdalena Wiklund

    • Välkommen hit! För tillfället är det tekniskt tvärstopp med e-boken. Filen studsar tillbaka när jag ska skicka den till Elib, deras valideringssystem godkänner den inte. Jag vet faktiskt inte riktigt hur jag ska lösa problemet, men jag får försöka hitta en tekniskt kunnig person att konsultera.

Kommentarer inaktiverade.