Egenutgivning på väg att bli rumsrent

CIMG0380Det handlar mycket om egenutgivning just nu. Bonniers funderar på att skapa en tjänst för författare som vill ge ut böcker på egen hand, bokutgivningsföretaget Vulkan startar hybridförlaget Lava, som vänder sig till egenutgivare och, som det ser ut på förhand, kopierar Hoi:s modell att låta författarna betala för publicering och samtidigt behålla den största delen av en eventuell vinst. I affären ingår samtidigt professionell hjälp med lektör, redaktör, formgivare och så vidare.

Och i dag startar Hoi en sajt som också vänder sig till egenutgivare. Än så länge är den mest ett tomt skal och tillför inget som inte redan finns på marknaden. Vi får väl se hur det blir i fortsättningen. Viktigast är att egenutgivare tas på allvar nu. Eller är det bara våra pengar de olika aktörerna vill åt? Oavsett vilket är det bra att det pratas kvalitet. Men det är inte helt okomplicerat. Bara för att jag betalar ett antal tusenlappar för en tjänst finns det inga garantier för att jobbet blir proffsigt utfört. När jag skulle ge ut min första roman på Grim anlitade jag en respekterad och uppskattad redaktör, det var i alla fall den tjänsten jag beställde, men jag var inte nöjd med jobbet utan fick själv fullfölja det hen, i mina ögon, bara påbörjat.

Mer om bristande redaktörsjobb blir det i mitt nästa inlägg, en recension av en roman som jag nyligen läst ut.

4 svar på ”Egenutgivning på väg att bli rumsrent

  1. Ja, det handlar mycket om egenutgivning, och jag misstänker att det är pengar i detta som lockar. Alla vi som skriver behöver olika slags hjälp – och här finns den. Kvalitet är svårt att definiera, och levereras inte alltid. Framtiden får visa om Lava t ex blir bättre än Vulkan hittills tycks ha varit… Bra att det händer, bråttom tycks ”man” ha fått – är det Amazon som ökat aktiviteterna?

    • Jag tror att du har rätt i att Amazon kan ha satt fart på olika aktörer. Spännande att vara mitt i det och samtidigt känna sig trygg i att jag kan göra det mesta i utgivningsprocessen själv.

    • Mycket intressant! I mitt yrkesliv har jag ofta varit med om att utvecklingen har sprungit förbi och de arbetsuppgifter jag haft har rationaliserats bort. Inskrivning på tidning, montering med papper och kniv, grafiker har trängts ut från tidningarna och nu är det redigerarna som försvinner. Korrekturet är borta och så vidare. Därför är det spännande att för en gångs skull ligga i framkant!

Kommentarer inaktiverade.