Att recensera/uppdaterad

Jag har recenserat litteratur för Hallandsposten sedan mitten av åttiotalet och kan konstatera att mycket har hänt de här åren. Under några år skrev jag om nästan alla svenska debutanter, nu är det bara ett fåtal debutanter som får några recensioner överhuvudtaget. Antalet debutanter har mångdubblats samtidigt som intresset har minskat. Trist men sant. Och det gäller naturligtvis inte enbart ”min” tidning, de stora tidningarna har minskat sina recensioner mycket mer än de små.

Tidigare skickade i princip alla förlag recensionsexemplar till redaktionerna, nu är det vanligt att recensenter i stället beställer vilka böcker de vill skriva om. På sätt och vis är det bra, då blir inte överflödet fullt så tydligt på kulturredaktionens hyllor, även om det fortfarande kommer många obeställda böcker, och de flesta lämnas åt sitt öde.

En trist sak som jag upptäckt de senaste åren är att det där med beställningar inte alltid fungerar. Böckerna kommer inte, trots att de beställts i god tid och på korrekt sätt. Teknikstrul, får man ibland som förklaring när man beställer en gång till, ibland hjälper det inte att beställa igen – böckerna dyker helt enkelt inte upp.

Och då frågar jag mig om det verkligen är så ointressant för ett förlag att få sina romaner recenserade av landsortstidningar. Jag har hört att det oftare anses stjälpa än hjälpa en bok att ha ett citat från en landsortsrecension på omslaget, men jag vet inte om det är sant. I så fall har jag sänkt en och annan bok, och det har verkligen inte varit min mening. Knappast förlagets heller, skulle jag tro.

Alldeles nyligen hände det igen. Beställningen gjordes tidigt men boken dök inte upp. Jag gjorde en ny beställning, fick boken och konstaterade att jag skulle hinna läsa den före första recensionsdag. Nå, så blir det inte. På följesedeln stod: Nyhet! Ny f-recdag är 12 mars. Jag fick boken 15 mars. Det känns inte längre lika angeläget att läsa snabbt och effektivt.

Sedan vore det förstås bra att kolla en extra gång innan man argar sig. Recensionsdagen är INTE flyttad. Det är bara jag som har svårt att läsa datumnotering.

2 svar på ”Att recensera/uppdaterad

  1. Intressant perspektiv på det där med recensioner. Jag har förstått att det inte är någon större idé att på vinst och förlust skicka ut recensionsexemplar men hur väljer du ut vilka böcker du ska recensera? Hur ska den som vill bli recenserad gå tillväga? Tänker på ifall detta kan vara något tips till Joannas och min bok.

    • Jag brukar kolla i förlagens kataloger eller i Svensk Bokhandels vår-, sommar- och höstkataloger. Sedan bestämmer kulturchefen, utifrån min önskelista, vilka böcker som ska recenseras. Men det händer också att jag skriver om böcker som kommit obeställda till redaktionen.
      Som i alla branscher handlar mycket om kontakter. Att skicka till en specifik recensent i stället för till redaktionen kan vara effektivt. Tyvärr finns det mycket fördomar mot egenutgivet, varför dessa böcker oftast väljs bort direkt.

Kommentarer inaktiverade.