Rökt böckling à la fabror Melker

Jag vet precis hur farbror Melker kände sig när han försökte elda i spisen och röken vällde in i köket. Så gör den varje kväll hos mig. Det beror inte, som i Melkers fall, på att jag glömt öppna spjället, utan på att kallraset är fullständigt rasande. I vanlig fall brukar det räcka att hålla en hoprullad brinnande tidningssida upp i rökkanalerna, så vet den vart den ska ta vägen. Men nu skiter den fullständigt i det och väller i stället ut i huset i tjock och ohälsosam rök. I kväll drog brandvarnaren igång. Som tur är har jag lågt i tak och kunde snabbt slita ner varnaren och få tyst på den. Sedan blev det öppna fönster och försök till tvärdrag. Medan röken fortsatte välla in tills den, på en tyst given signal, vände in och upp i rökkanalerna.

5 svar på ”Rökt böckling à la fabror Melker

 1. Annika – oj vad jag känner igen! Igår stod jag där med batteriet ur en brandvarnare medan det fortfarande tjöt i huset. I sovrummet, det tog en stund innan jag insåg att den jag höll i inte var den som skrek! Men dom är väl bra … Det är knepigt att elda, och kalla rökgångar eller vad de heter är svåra – men vad det är skönt när det väl brinner!

  • Ja det är verkligen skönt med värmen från kaminen. Och så fascinerande det är att se när röken vänder. Det är som på en given signal, en rökorm som plötsligt styr inåt och upp i rökkanalen. Fast innan man vädrat ut all rök är det nog inte speciellt hälsosamt att andas in röken.

 2. Det verkar läbbigt. Tacka vet jag Saltkråkan. Där hände det bara snälla och trevliga saker. Malin var inte så dum att titta på. Fast först var Pelle min största favorit. Djurvän som han var.
  Vad händer om röken vänder på natten när du sover? Tänk om du sover djupt och inte vaknar. Det kan inte vara hälsosamt med odresserad rök. Eller sover den också? 😉
  Sedan begriper jag inte vad ett kallras är.

  • Ett kallras i detta sammanhang är när det kommer ner kall luft i skorstenen och lägger sig som ett lock. Då kan inte röken tränga igenom utan söker sig andra vägar. Så fort skorstenen blivit uppvärmd vänder röken och tar sig uppåt och ut. Därför är det inte så stor risk att den vänder på natten. Fast det är inte så vanligt att jag eldar sent på kvällen, oftast har det slocknat när jag lägger mig.

   Jag hade nog ingen direkt favorit i Saltkråkan, gillade nog de flesta. Teddy och Freddy tyckte jag förstås om eftersom de var så tuffa.

   • Tack för att du lärde mig om kallras.
    Visst hade jag en mellanperiod med en av tjejerna i grön träningsoverall. Vet hur hon såg ut men inte namnet. En mysig serie. Ett annat program som jag längtade till på den gamla goda tiden, när det var hela ”en kanal att välja på” var Fred Flinta.
    Vilken känsla det var när vi köpte en Färg-TV. Där satt vi hela familjen helt fascinerade och tittade på testbilden. 😀

Kommentarer inaktiverade.