Patricia Cornwell – Grön död/recension

cornwell

Patricia Cornwell: Grön död
Översättning: Nils Larsson
Norstedts

Rovdjuret var den senaste boken jag läste i serien om rättsläkaren Kay Scarpetta. Redan då var jag trött på henne eftersom alla världens vidriga mördare verkade rikta in sig just på henne (och möjligen systerdottern Lucy). Och när jag nu, tillfälligt, återvänder i och med nya boken Grön död, har inte mycket hänt på just den fronten.

Och inte heller på så många andra håll. Det kändes inte som om jag varit frånvarande i nästan tio år och fem böcker. Det var mer som om jag varit i köket och bryggt en kopp te. Kay Scarpetta är sig exakt lik. Hon jobbar för mycket, sover för lite, lagar italiensk mat, väcker beundran hos mycket yngre män och oroar sig för att hon inte är trettio år längre. Hennes utredare Pete Marino är sig också lik. I Grön död är han inte med så mycket, av skäl som inte ska avslöjas här, men hans hälsotillstånd var oroande redan för fem böcker sedan, och det är exakt samma envisa tuggande när han och Scarpetta är på väg till eller ifrån en brottsplats som jag läste om senast. Samma sak med Lucy och Benton. Tiden har gått men ingenting har hänt.

Tre fall står i fokus här: en kvinna försvinner spårlöst från en dinosaurieutgrävning, en kvinna hittas fastsurrad i en fender och ett sänke (ihop med en stackars havssköldpadda som trasslat in sig i alltsammans) och en kvinna misstänks mördad men ingen kropp påträffas.

Det tar nästan två hundra sidor innan det blir spännande, vilket förvånar mig. Patricia Cornwell är trots allt skicklig på att bygga intriger men här har hon svårt att fånga mitt intresse på allvar. Hon undervisar för mycket och ibland är det som om hon inte vågar lita på läsaren utan måste förklara dialogen med onödiga kommentarer.

När jag i förra veckan läste Det brinnande rummet, den senaste Harry Bosch-boken av Michael Connelly, kände jag direkt att jag vill återuppta bekantskapen och läsa de böcker jag senaste åren har hoppat över. Så känner jag tyvärr inte med Patricia Cornwells serie om Kay Scarpetta.