Nya tag med romanen

Jag har lagt manuset till min nästa roman framför mig på bordet. Samlat ihop kommentarer och synpunkter från fem olika håll: två professionella lektörer och tre goda vänner som är vana vid att läsa och ha åsikter om texter. Deras åsikter spretar åt olika håll: alla tycker att grundhistorien är bra, men utöver det tycker alla olika.

Det är dags nu: jag ska börja redigera manuset, börja jobba med det. En av lektörerna uppskattade att få läsa ett manus som var så väl genomarbetat: i själva verket har jag inte jobbat med det alls, bara skrivit igenom berättelsen två gånger. Men mitt skrivsätt är vårdat, det kan jag inte göra mycket åt.

Vad gör jag åt de olika synpunkterna då? Jag noterar dem, smakar på dem, väger för och emot, känner efter vad jag själv tycker: det är trots allt min egen känsla som måste vara vägledande, annars blir det inte min roman. Det är värdefullt att få röster från olika håll men de enskilda besluten måste jag ta själv. Jag jobbar utan redaktör, lade krutet (pengarna) på två lektörer i stället. Det gäller att testa sig fram, kanske blir det ett annat upplägg nästa gång.

Jag har inte tittat på manuset sedan slutet av oktober då jag skrivit igenom det för andra gången. Nu ska jag bege mig in i den här världen igen. Vinter i Sverige, en seg vår. Och sommar i Cornwall.

8 svar på ”Nya tag med romanen

    • Det mesta utspelar sig i Penzance, men även St Ives finns med. Jag var där för ett par somrar sedan, med bara en mycket vag tanke om hur min roman skulle gestalta sig. Medan jag var där föll allt på plats, sedan var det ”bara” att skriva när jag kom hem. När jag skrev om manuset i höstas längtade jag till Cornwall, det kommer jag att göra nu också.

    • Jag ser verkligen fram emot att åter möta mina romankaraktärer och se om de känner igen mig. Och om jag känner igen dem! Det ska bli härligt att kombinera redigering med trädgårdsjobb.

  1. Väldigt fin fräsch och inspirerande blogg!! Jag känner genast att jag måste börja på ett nytt projekt, jag har några uppslag. Jag skall i alla fall åka med med min dotter till Skagen den 29 maj!

    • Tack! Det är roligt om jag kan inspirera en smula, jag blir själv inspirerad av bra bloggar, men är tyvärr dålig på att länka till dem. Får försöka ta tag i det vid något tillfälle. Skagen är fint, jag var där för första gången förra året, vi hade fantastiskt väder och njöt av att sitta på uteserveringar och titta på människor. Och så var vi bland annat i Anckers hus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.