Med kronan på sned

Det här med tänder är allvarligt och det är obegripligt att vanlig tandvård inte ingår i den allmänna sjukförsäkringen.
Själv såg jag tusenlapparna fara iväg när jag en kväll upptäckte att en tand i underkäken var lös. Förr fanns läkarböcker, nu har vi google och jag vet inte vilket som är värst.
Jag kollade på tandlossning. Eftersom jag inte hade andra symptom än en tand som det gick att vicka på kunde jag snabbt konstatera att min åkomma nog är en annan.
Sedan googlade jag på vad man kan göra åt en lös tand. Krona och bro, blev svaret. Summorna som dök upp för dylika åtgärder var skrämmande. Men en lös tand kunde jag inte ha kvar i munnen; tänk om jag fått inflammation i hela käken! Jag tappade tänder varenda natt, men på morgonen var det bara den där enda tanden som var lite lös.
Tandläkaren hade semester så jag fick vänta en och en halv vecka extra innan jag slog mig ner i stolen och inväntade domen.
Inget onaturligt på röntgen. Tanden var rotfylld och dessutom försedd med krona. Jaha! Det hade jag ingen aning om.
Kronan hade lossnat på något, för tandläkaren, obegripligt vis. Lättnaden efter detta besked var stor och jag for ut i vårmorgonen och samlade in alla tusenlappar som varit på flykt medan jag svävat i ovisshet.
Kronan må ha hamnat på sned men drottningen har inte abdikerat.

20140416-134258.jpg

2 svar på ”Med kronan på sned

  1. Du också! Jag hade inte samma tur som du, mina tusenlappar flyger iväg, en visdomstand är ute och den som är lös och har så varit i många år har blivit inflammerad och ska ut om en vecka. Förbaskade skit!
    /Anki

    • Usch! Det är ett elände med tänder. Jag tvingades ta ut en tand som var rotfylld men där alla kanaler inte kunde upptäckas vid fyllningen så den började göra ont. Den var dessutom krönt med krona, men alltsammans åkte ut. Nu hoppas jag att mina tänder håller sig i schack och tillåter mig att äta lite påskgodis.

Kommentarer inaktiverade.