Gamla hjältar blir som nya

Jag har med stor behållning läst deckare i nästan hela mitt liv. Först var det Maria Lang och Stieg Trenter som upptog mitt intresse, och när det gäller Lang återvänder jag ständigt till henne. Av min Trentersamling (i det närmaste komplett) har jag däremot aldrig läst om en enda bok, oklart varför.

Agatha Christie är en annan författare som jag samlat på mig några böcker av. Dessa har jag inte heller läst om, men om jag skulle leta i samlingen kommer jag snart att upptäcka att det i princip enbart är böcker med den förtjusande Miss Marple i centrum. Jag har nämligen aldrig tyckt om Monsieur Poirot.

poirot_1413271c

Bild lånad från internet

Fast det är aldrig för sent att ändra sig. Sedan streamingtjänsten Netflix kom in i mitt liv, tillsammans med Apple-tv, har jag tittat på åtskilliga avsnitt av serien med den lille belgiske mästerdetektiven. David Suchet är oslagbar i rollen som Poirot och jag har börjat vackla när det gäller frågan vem som är bäst: Marple eller Poirot. Det har till och med gått så långt att jag överväger att börja läsa Christies böcker där han är huvudperson.

Men kanske är det bäst att hålla sig till tv-versionen, så jag slipper bli besviken.

4 svar på ”Gamla hjältar blir som nya

  1. Antagligen är det skådespelaren som gör rollen så bra, tror jag :-). Läste även jag Maria Lang och Stieg Trenter i unga år. Första deckaren jag läste, över huvud taget, var Hack i häl på hustrun av Patrick Quentin. Den kanske jag borde läsa om nu, så här nästan ett halvsekel senare.

  2. Såväl Christie som Lang och Trenter känns omoderna vad gäller själva krimbiten. Litterärt föredrar jag Trenter, han har en cool stil. Någon som minns HK Rönblom i sammanhanget? En liksom Lang(e) bildad och dessutom som jag minns det torrt humoristisk författare.

    • När den första Langboken (Mördaren ljuger inte ensam) filmades märktes det verkligen hur ålderstigen den är. Vem skulle mörda för att dölja sexuell läggning idag? Möjligen i länder där homosexualitet inte är tillåten, men det kändes väldigt mossigt. Trenter och Lang(e) träffades vid jultid varje år och den som sålt bäst under året stod för notan på restaurangen.

      HK Rönnblom har jag läst någon enstaka bok av, jag har i alla fall Död bland de döda i bokhyllan. Och Trenter har jag faktiskt tänkt läsa igen någon gång, mamma läser dem för minst tredje gången nu. Hon brukar hinna med cirka 15 innan hon tröttnat på Vesper Johnson.

Kommentarer inaktiverade.