Författarfotografering

Jag har alltid avskytt att bli fotograferad och därmed har jag heller aldrig blivit bra på bild. Då och då är det ändå nödvändigt att bli avporträtterad, inte minst i form av författarporträtt.

duo

Joanna och jag fångade på samma bild.

När min vän och redaktör, tillika författar- och förlagskollega, Joanna Björkqvist, erbjöd sig att fotografera mig inför Bokmässan 2013, där jag ställde ut i Qoola Qvinnors monter, accepterade jag tacksamt. Och häpnade när jag såg bilderna. Jag såg ju bra ut!

4461

En tid senare hade jag bytt frisyr och det var dags för ny fotosession. Skulle vi lyckas upprepa succén? Absolut. De här bilderna blev ännu bättre.

bild13

Men – det är sommar nu, och på bilderna bär jag en tjock halsduk. Så visst vore det bra med ett mer somrigt alternativ.

För ett par dagar sedan var det dags. Joanna bjöd in mig till sitt vackra hem, som ligger så nära havet att det känns som om man befinner sig mitt i det när man står på altanen utanför huset, och vi klev ut på trädäcket för att föreviga mig i min somriga outfit.

Det var bara ett problem. Jag hade precis fått nya glasögon. Snygga glasögon, som jag självklart ville visa upp på bild. Men glasen är så beskaffade att de mörknar när solen skiner. Solen sken visserligen då och då den här dagen, men oftast gömde den sig bakom molnen så det borde fungera.

bild_1

Eller inte. Glasen BLEV väldigt mörka, trots molnen. Vi testade att plåta utan att jag hade glasögon. Jag kände mig som en mullvad som yrvaket tittar upp ur ett hål i marken, trots att jag försökte slappna av och se bekväm ut.

Vilken idiot jag var som inte tagit med de gamla glasögonen! Jag hade tänkt göra det, men tankar är inte till någon som helst nytta om de inte följs av handling.

bild_2

Då föreslog Joanna att jag skulle testa med hennes glasögon. Voilà! De passade perfekt, och en stund senare hade jag massor av nya författarfoton att välja bland.

Lite senare hade vi även avhandlat diverse annat jobbrelaterat och kunde övergå till en firmafest med Grim förlag i miniformat. Det var vi verkligen värda.

bild_3

Fotograf till samtliga bilder: Joanna Björkqvist