Epub-filer och Indesign

Jag har nästan varit lite självgod på sistone när jag berättat om hur enkelt det är att göra e-böcker. För ett år sedan, när jag höll på med den första, var jag inte så kaxig. Men sedan kom jag på att om jag bara undvek att använda å, ä eller ö i filnamnet så var saken biff.

Två novellsamlingar slängde jag ut helt utan problem och i dag bestämde jag mig för att göra det allra sista på e-boksversionen av Kråkprinsessan. Men ack, vad jag bedrog mig.

bild-1Allt var gott och väl, men så tänkte jag att jag skulle se hur e-boken blev innan jag laddade upp den på Elib. Redan i kapitel ett dök ett osedvanligt ful fel upp, ett som jag aldrig sett tidigare. Efter att ha gjort lite efterforskningar via google fick jag veta att det var någon form av bugg som finns i vissa versioner av Indesign. Men hur en bugg plötsligt kan dyka upp trots att den inte varit där förut, det tycker jag är underligt.

Jag kollade med Magdalena på Elib och fick ett snabb svar med besked. Det hela skulle handla om mjuka bindestreck. Och så tips på hur jag skulle göra för att rätta till problemet.

Det var då problemen började på allvar. Jag orkar inte ens redogöra för dem här, utan bara konstatera att jag efter en hel dags försök att göra de nödvändiga korrigeringarna inte har kommit lösningen ett enda steg närmare. Ändå har jag haft god hjälp av vänner på Facebook.

Låt oss bara konstatera att jag är ganska trött på allt som har med e-böcker att göra. Just nu, i alla fall.

6 svar på ”Epub-filer och Indesign

  1. Tråkigt att höra att det inte fungerade – plötsligt. Som du säger, bugg kommer någonstans ifrån – hur då? Ibland gör alla förklaringar allt bara konstigare – lycka till idag om du ger dig på det igen (och det gör du, grisar i motvind ger sig inte, eller hur?). Kram

    • Jag lyckades lösa problemet, med god hjälp av FB-vän, och i dag skickade jag iväg Kråkprinsessan som e-bok. Det är som du säger, grisar i motvind ger sig inte!

    • Jag fick besked från Elib att man helst ska undvika mjuka bindestreck i Indesign. Eftersom epub är ett format som flödar om beroende på om man läser i mobilen eller på platta blir det inga avstavningar. I början är det både ovant och nästan obehagligt att se hur stora gluggar det ibland blir i texten, men man vänjer sig. Jag vet inte om det går att få till avstavningar, mitt tekniska kunnande sträcker sig inte så långt. Om man gör konverteringen från en pdf kanske det fungerar, men det har jag ingen aning om hur man gör.

Kommentarer inaktiverade.