Att våga höja blicken

Jag bytte lås i köksdörren för några månader sedan. Dörren är en typisk altandörr, låsbar endast från insidan och jag ville kunna låsa med nyckel utifrån. På sista tiden har det börjat krångla, det har ibland varit nästan omöjligt att trycka ner handtaget. Jag hämtade cykelolja och smörjde piggen som fälls ut när handtaget trycks ner. Det hjälpte i en halvtimme, sedan var peoblemet tillbaka. Jag kollade närmare på den där piggen och funderade på om jag skulle behöva slipa ner den lite, det verkade som om den fastnade.

I dag blev det till slut omöjligt att stänga dörren. Tvärstopp. Och helg, så jag kunde inte ringa låsfirman som satte i det nya låset. Då – efter att ha haft de här problemen i flera månader höjde jag blicken. What! Där satt en pigg högre upp på dörren! Jag hämtade en skruvmejsel och tryckte på piggen så att den löpte fritt och jag kunde trycka ner handtaget.

Sedan fick jag nästa briljanta idé. Jag smörjde piggen med cykelolja.

Egentligen borde jag inte berätta det här eftersom det är så dumt att jag skäms. Men samtidigt är jag så glad att jag löst problemet med det trilskande låset att jag ändå gör det. Och så går jag till dörren, öppnar, stänger och häpnas av vad som kan inträffa om man vågar höja blicken lite och kolla in HELA dörren.

20140605-183726-67046083.jpg