Triumfens ögonblick

Chariots of fire, eller Triumfens ögonblick, heter filmen där ett gäng blivande stjärnlöpare springer barfota i vattenbrynet längs en evighetslång strand. Soundtracket är Vangelis storslagna musik.

Musiken ljöd i mitt inre i morse när jag ÄNTLIGEN lyckades pilla filen till e-boken Och natten är lång och svår – Sången om Camilla igenom Elibs valideringsport. Jag är inte hundra procent säker på hur jag lyckades, men jag misstänker att ett av de tidigare felen kan ha varit så simpelt som ett filnamn med å, ä och ö i. Några typsnitt som låg och skräpade hade jag tydligen också lyckats städat bort, vilket också underlättade resan över gränsen till ebok-landet.

Det tar några dagar, sedan ska boken finnas tillgänglig att ladda ner. Priset blir lågt, jag gör det här mest för att det är roligt (även om frustrationen har varit gigantisk under resans gång) och för att min debutroman inte finns i pappersform längre. Den kom ut 1984, något år senare fick jag tvåhundra exemplar från förlaget – resten av upplagan skulle gå till makulatur, som brukligt är när böcker inte säljer som förväntats. Jag makulerade mina tvåhundra böcker genom att gräva ner dem. Där och då kände jag mig färdig med boken. Nu dyker den upp som en elektronisk resurs i stället.

Och jag går vidare till nästa projekt. I dag har jag gjort mallen för boken om Cayenne, och lagt in första kåseriet. Jag har även letat efter illustrationer som kan lätta upp på boksidorna, vektorgrafik med katter. Det ska bli väldigt roligt att få pyssla med det här under några veckor.

I nästa vecka hoppas jag få hem pocketböckerna. Då ska jag plocka upp de slumrande kunskaperna om hur man gjorde när man lade in titlarna i Bokrondellen, skickade till BTJ, och tog alla andra kontakter som måste tas. En sak som jag troligen aldrig kommer att lära mig är åt vilket håll jag ska vända etikettpapperet när jag ska skriva ut adresslappar på skrivaren.

Jag tar det inte så hårt. Jag vilar i triumfens ögonblick och konstaterar att jag gjort min första e-bok utan att behärska tekniken. Vad spelar det då för roll om en adresslapp hamnar åt fel håll?