Kontoret är alltid med

I torsdags var jag på en intressant frukostföreläsning för att lära mig hur jag ska bli effektivare på jobbet. En av de viktigaste punkterna var att göra sig otillgänglig ibland.

Jag stänger av ljudet på mobilen på nätterna. Men så fort jag vaknar på morgonen sträcker jag mig efter den (ofta innan den börjar spela för att väcka mig) och kollar mejl, facebook och annat som får mig att stanna kvar i sängen.

Jobbmejlen är intressantast. Ibland ligger det någon inköpsorder där och ingenting kan få upp mig lika snabbt som då. Innan jag ätit frukost går jag ut i packsalen (ja, jag kallar den så, den lilla vrån i det mycket lilla förrådet där jag har tejp, papper, kartonger och annat som behövs för att paketera) och samlar ihop böckerna i beställningen.

Fil 2015-03-09 15 08 52

I dag hade jag skjutsuppdrag på morgonen. Jag skulle köra min mamma till vårdcentralen (och passade på att lämna paketet med beställda böcker till Postens företagscenter mitt emot). När jag satt i väntrummet på vårdcentralen plingade det i mobilen. Det var en av författarna på Grim förlag, som ville prata marknadsföring. Vi chattade en stund. Då tutade det för inkommande sms. Det var en av de andra författarna som berättade om en beställning som kommer till förlaget i veckan och en fråga om paketet med böcker som jag skulle skicka i slutet av förra veckan gått iväg.

När jag kom hem ringde jag författaren som ville prata marknadsföring och medan vi lade upp strategin för nästa steg plingade det för inkommande mejl. Det var en beställning på böcker som jag vidarebefordrade till en distributör som jag har avtal med. Sedan satte jag mig för att leta adresser, packa recensionsböcker och försöka skriva personliga mejl som inte skulle låta insmickrande.

Det fanns andra arbetsuppgifter på schemat. Jag borde kanske ha gjort mig otillgänglig. Men det jag trots allt fick gjort var minst lika viktigt. Jag kan göra mig otillgänglig en annan dag. I alla fall en liten stund.

Kanske gör det mig inte effektivare att ständigt vara en halvmeter från mobilen. Men jag vet inte hur jag skulle ha klarat mig utan den. Det är ju i den jag har mitt kontor.