Jul till varje pris

Bilden lånad från TV4.

Bilden lånad från TV4.

Jag har inte missat ett enda avsnitt av Äntligen hemma, TV4:s bygg-, inrednings- och pysselprogram. Fast ibland är jag nära att kräkas över inslagen.

I tisdags var det säsongsavslutning och eftersom det inte är mer än en vecka till jul var programmet sprängfyllt av olika förslag på pyssel.

Nyligen skrev jag om hur förvånande det är att vi varje år behöver påminnas om hur skinkan ska kokas och knäcken smaksättas. I dag fortsätter jag på temat pyssel. Och paketinslagning, som inte är det roligaste eller lättaste i världen. Därför fick vi tips på hur vi snabbt ska fixa fina personliga paket (om vi inte hinner lägga ner för mycket jobb). Det enda som behövs är brunt omslagspapper, eller färgat papper, samt lite kartong som går att klippa till lagom breda remsor. Och så bilder på personerna som ska få paketen, så att vi kan göra trevliga små etiketter. Snygga snören är inte heller fel, och då ska det givetvis inte vara platta glansiga snören som går att köpa på rulle i vilken affär som helst.

Snöglober kan man också göra. Ta bara en gammal burk och limma fast något skit på locket, häll i lite fusksnö i burken, skruva på locket och vänd på den. Utmärkt julklapp. (Nej, tror inte det.)

På balkongen kan man sätta sju, åtta granar. Man klipper bort grenarna som är närmast räcket för att få plats med ännu fler granar. Och sedan dekorerar man dem med röda äpplen. (Om inte Ernst Kirchsteiger redan gjort slut på alla röda äpplen i sitt julprogram.) Grenarna man klippte bort lägger man givetvis på balkonggolvet.

En enkel julgrupp fick vi också tips på hur vi gör. Behövs bara lite växter, lite mossa, lite torkade äppelskivor och apelsinskivor, lite kottar och lite snören som man virar runt några kanelstänger.

Tja, vad säger man. Jul är kul. I synnerhet på lite avstånd och med alla pysselgener avstängda.

2 svar på ”Jul till varje pris

  1. Men hallå, har Scrooge invaderat din dator?
    Även om en kommer ihåg vad som brukar finnas på julbordet och i kakburkarna är det väl roligt med variation? I går gjorde vi julkorv enligt ett recept i G-P, och i dag lagade jag Mia Gahnes julsallad ur lördagens HP. Till kaffet provades årets fruktkaka – ett recept från Vår kokbok som jag inte bakat efter förr. Funderar på att göra någon form av julgodis, vilket inte är någon tradition hos oss. Vissa år pysslar jag med julkort redan från oktober, i fjol skickade vi knappt några alls. Jag köper minst en julpysseltidning i november sådär, och sen trappar jag upp förväntningar och julkänslor.
    Nej, nu MÅSTE jag snart skaffa granen!
    Kanel på dig!

    • Fruktkaka har jag bakat och vitblommande hyacinter pryder fönsterbänkarna. Men all julhets bidrar bara till onödig stress. Fast det viktigaste är att var och en blir nöjd och skapar jul efter sin förmåga. Får jag bara ris á la Malta, chips och salt godis är jag glad. Jag är imponerad av din energi! Kanel!

Kommentarer inaktiverade.