In i pocketfabriken

I dag började jag göra inlaga till en av de två pocketböcker som kommer ut i vår. Pocketmallen hade jag klar sedan tidigare, jag har mätt och räknat marginaler, tittat på typsnitt och äntligen var det dags att sätta igång. In i fabriken. Jag laddade upp i går med att köpa flera påsar snabbnudelsoppa, med TomYam-smak, så het som möjligt. Jag vet ju hur det blir när jag går in i fabriken: jag hinner inte laga mat. Plötsligt upptäcker jag att jag är hungrig och måste ha mat. NU! Då finns det inget bättre än att snabbt koka upp vatten, tömma en påse soppa i en skål och äta några knäckebröd till. På kvällen har jag mer tid och lust att laga mat, ett glas rött vin till och jag kan se tillbaka på en lyckad dag.

Fast i kväll blev det inget vin. I stället var jag på bio och tittade på Tinker, tailor, soldier, spy. En helt fantastisk film, jag njöt av hur välgjord den är, hur otroligt bra skådespelarna är (i synnerhet Gary Oldman), det är helt enkelt en intelligent berättad historia, helt utan billiga actioninslag.

Jag kom igång bra med pocketversionen av Kråkprinsessan, klar fram till och med kapitel elva.  I första rundan gör jag bara grovjobbet: ser till att raderna linjerar över uppslaget, eliminerar eventuella horungar, kollar om det blir tokiga avstavningar (säkert missar jag en del). Från början var min plan att därefter köra ut på papper och korrläsa, men kanske sparar jag det tills jag fått ett provtryck.

Det är ren och skär lycka att jobba med ett proffsprogram. När jag gjorde inlagan till Snökupan använde jag mig av Apples eget designprogram, Pages, som fungerade bra men inte alls har de muskler och typografiska möjligheter som Indesign har.

Det är roligt att göra böcker, jag skäms för att säga det, men det är nästan roligare än att skriva dem.

 

2 svar på ”In i pocketfabriken

  1. Annika – det låter härligt – påminner mig om när jag korrekturläste för bokförlag för mycket länge sedan! Horungar i den här bemärkelsen har jag inte hört på ett tag. Lycka till – det låter som om Indesign är bra.

  2. Horungar är fortfarande det uttryck som gäller i tidningsvärlden, men när det gäller böcker har jag sett att det slarvas väldigt mycket. Jag vill gärna att mina böcker ska se snygga ut, och med bra program är det lätt åtgärdat.

Kommentarer inaktiverade.