Första dagen

Jag tar min smörgås och min temugg och går ut i växthuset för att äta frukost. Det är något med oss svenskar, så fort solen visar sig på våren vill vi ut. Än är det för kallt att sitta på trappan utanför köksdörren, och i hammocken. Jag längtar efter morgnarna då jag kan sitta i hammocken och äta frukost samtidigt som jag stillsamt gungar min själ.

Växthuset duger gott tills vidare. Jag sitter på en caféstol, dricker te, tittar på den automatiska fönsteröppnaren (som fungerar på ett tillfredsställande sätt) och läser Bodil Malmstens nya bok, Och en månad går fortare nu än ett hjärtslag. Egentligen har jag inte tid att läsa den nu, men när jag hittade den på jobbet i går kväll kände jag att det var just den boken som skulle bli min läskompis i växthuset.

Jag har två recensionböcker som väntar. Den ena har jag snart nått halvvägs in i, recensionen ska publiceras 3 april. Den andra var försenad från tryckeriet och har ingen första recensionsdag.

Sedan har jag några böcker av egenutgivarkolleger, som jag läser när jag inte har recensionsböcker. Jag tänkte samla ihop dem och skriva om dem, jämföra, peka på vilken bredd det finns, vilken kvalitet. Ett par av böckerna har jag läst ut, en är jag nästan klar med och en har jag nyligen påbörjat. Den sista ligger kvar på nattygsbordet, jag har kommit fyrtio sidor in i den men inte vidare. Kanske kan den bli mitt frukostsällskap i hammocken, jag tror att den behöver lite gung för att komma till sin rätt.

Det är första dagen av min drygt nio veckor långa tjänstledighet. Jag ska avsluta ett projekt – kåserisamlingen, och fortsätta med ett annat – romanen som ska komma ut nästa vår. Men först och främst tänker jag njuta av våren och befinna mig i trädgården så mycket som möjligt. För första gången komma undan stressen över allt som ska göras när det plötsligt börjar grönska, och all tid jag inte har.

I år har jag köpt mig den tiden. Det blir nog bra. Jag ska läsa ett avsnitt till ur Bodil Malmstens bok, sedan börjar jag.

8 svar på ”Första dagen

 1. Låter inspirerande! Jag tror bestämt jag följer din resa och hoppas därmed få energi till att färdigställa några projekt utan tjänstledighet på köpet. Lycka till!

 2. Vad det låter skönt Annika – och vad jag är avundsjuk på dig som redan läser Bodil Malmstens senaste bok, jag ser fram emot att låna den på biblioteket! Kanske kan du också lyssna lite till musik när du nu är ledig, och inte måste en massa saker – annat än alla dina egna projekt förstås. Ha det gott.

  • Tack, Margareta! I dag har jag levererat två beställda texter så nu känner jag mig extra ledig. Jag lovar att återkomma när jag läst klart Bodil Malmstens nya. Och lyssna till musik som gör mig vimmelkantig.

  • Ja, det ska bli härligt att kunna ägna tid åt mina projekt. Både dem vid skrivbordet och dem i trädgården. En perfekt blandning, och på kvällarna ska jag sluka tv-serier i dvd-boxar. Just nu andra säsongen av The good wife.

 3. Så underbart att du får möjlighet att njuta av våren ute i din trädgård och mellan de snöflingor som faller, kunna ägna dig åt ditt andra projekt inomhus! Jag önskar dig all lycka till och många sköna dagar! Vi tampas fortfarande med ett digert snötäcke. Men nu är vi inne i månaden då vi ”gör allt” innan vi drar söderut. (i fem veckor!)

  Ha en underbar tid!

  • Det är på våren man allra mest tänker på att vi bor i ett avlångt land. Men sedan får ni ljuset, som liten kompensation. Härligt att kunna flytta lite söderut under några veckor, det är fantastiskt att det är den tiden redan.

Kommentarer inaktiverade.