Boktipstider

Det är den tiden på året då det ska läggas platta paket under granen. Och även om man, som i mitt fall, inte har någon gran, skadar det inte att få lite tips om bra böcker. Eller ge. Två tipstexter ska jag leverera, den ena föredömligt kort, den andra lite längre.

I kväll har jag varit i Bokhandeln i Laholm, som bjöd in till boktipskväll med kaffe och julkakor (bland annat mandelmusslor och saffransskorpor – mycket gott) och ett svårt quiz med anknytning till Nobelpriset i litteratur.

Bokhandeln i Laholm ordnar ofta författarträffar. Hela hösten har det varit program var och varannan vecka. Det är ambitiöst och, tror jag, ganska ovanligt. Men jag är övertygad om att det är så den fysiska bokhandeln måste göra, eftersom den inte kan konkurrera med nätbokhandeln när det gäller priset på böcker. Om man får en relation till sin lokala bokhandel är sannolikheten större att man går dit och köper böckerna än att man klickar hem dem via nätet. I alla fall är det så jag fungerar.

Jag fick ett par böcker med mig hem och några tips på böcker som jag antagligen köper vid ett senare tillfällen. Speciellt en thriller, Mörk jord, av Belinda Bauer, som Diana i bokhandeln talade varmt om, blev jag mycket nyfiken på. Det är härligt med böcker. Och med människor som tycker om att prata om böcker.