Halvtid i romanbygget

img_0028

Efter nästan fyra månader med 72 skrivdagar är manuset till min nästa roman klart. Den kommer att heta Hundra dagar kvar och omslaget blir ungefär som på bilden. Jag satte punkt i början av veckan och har sedan grovredigerat, det vill säga läst igenom manuset och gjort smärre förändringar, vilket i slutänden blev cirka 13.000 tecken färre. Härnäst ska manuset till min redaktör, Joanna Björkqvist, och när hon har läst och kommit med sina synpunkter ska jag skriva om alltsammans igen.

I vanliga fall brukar min första version knappt vara läsbar och definitivt inget jag skulle låta någon annan se. Därför skriver jag om alltsammans direkt innan jag låter Joanna läsa. Men den här gången kände jag redan medan jag skrev att det blev så pass bra att det räckte med en grovredigering. De större förändringarna, typ fördjupa karaktärer, plocka bort scener, lägga till scener och så vidare kommer i nästa runda och då är det, med mitt arbetssätt, nödvändigt att skriva om i stället för att bara gå in i befintligt manus och peta.

Den här gången har jag också skickat manuset till en kompis som ska testläsa det. Hon är väl bekant med miljön och tiden (fabrik på 70-talet) där romanen utspelar sig och kommer säkert att kunna ge bra input på om jag är helt ute och reser.

Medan jag väntar (och tar skrivledigt) ska jag jobba med att sätta inlagan till en roman som kommer ut på Grim förlag i vinter. Den är skriven av en debutant, Åsa Persson, och mitt tips är att hålla ögonen öppna för det är en riktigt tät spännande och gripande berättelse som ingen bör missa.

För mitt eget manus är det lite mer än Hundra dagar kvar innan det kommer ut men framåt mars–april räknar jag med att manuset ska ha förvandlats till en bok.